top of page

Tips voor uw prothese

Tips over het dragen en onderhoud van uw prothese

Hieronder vindt u een aantal tips voor het gebruik en onderhoud van uw prothese. Heeft u nog vragen of opmerkingen? Schroom dan niet om contact met ons op de nemen!

Algemene tips
Doe uw kunstgebit ’s nachts uit

Heeft u net een nieuw kunstgebit? Dan kunt u de de eerste week het gebit ook ’s nachts in uw mond houden. Daarna is het juist beter om het voor het slapengaan wel uit te doen.

 

Laat regelmatig uw prothese controleren

Laat uw gebit en de mond minstens een keer per twee jaar controleren.


Tips voor schoonmaken
 
Gebruik geen tandpasta
Tandpasta's bevattente vaak te hard schuurmiddellen waardoor uw kunstgebit kan beschadigen. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor kunstgebitten verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
Ultrasoon reinigen
Er zijn tegenwoordig ook ultrasone reinigers te koop tegen steeds schappelijker prijzen. Deze reinigers zijn geschikt voor dagelijkse intensieve reiniging.

Vul de wasbak met water voordat u uw gebit schoonmaakt
Uw kunstgebit kan tijdens het schoonmaken glibberig worden en uit uw handen vallen. Vul daarom de wasbak alvast met water zodat deze niet op het harde porselein van uw wasbak valt en breekt.

Borstel ook de kaken en het tandvlees

Daar kunnen immers voedselresten achterblijven. U kunt daarvoor een gewone fluoride tandpasta gebruiken.


Gebruik geen huis-, tuin- en keukenmiddelen voor het schoonmaken van het gebit

Dit soort middelen zijn veel te agressief voor het materiaal van uw kunstgebit. Leg uw gebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Tips bij een nieuwe prothese
Nuttig de eerste dagen zacht voedsel

Puree, gehakt en zacht fruit zijn voorbeelden van zacht voedsel.Wat dagen later een vis en een aardappel. Kauw rustig en gelijkmatig en u zult zien dat het steeds beter gaat.


Lees hardop als u spraakproblemen heeft

Het is normaal als u voor het eerste een kunstgebit heeft dat u slist of dat bepaalde klanken anders klinken. Uw mond moet gewoon nog wennen. Hardop het nieuws of de krant lezen is een handige manier om te oefenen.
 

Tips reparatie en slechte pasvorm
Gebruik kleefmiddelen alleen in noodgevallen

Als uw kunstgebit los zit, dan betekent dit dat de pasvorm niet (meer) goed is. Maar daarvoor een afspraak met ons om uw pasvorm weer goed te maken. Lees meer over rebasen >

Repareer nooit zelf uw gebit

Het lijkt voor zichzelf te spreken. Als uw kunstgebit beschadigd raakt, kan dat leiden tot een verminderde pasvorm of wondjes in uw mond. Het zelf lijmen of repareren van een gebitsprothese kan een professionele reparatie onmogelijk maken. Lees meer over reparatie >

Raadpleeg bij een slechte pasvorm uw tandprotheticus.

Ga, bij het loszitten van uw kunstgebit, in geen geval zelf aan de gang met watten, kleefpasta, voering-laagjes, sigaretten vloeipapier of iets dergelijks. Dit werkt juist het sneller slinken van de kaak in de hand. Lees meer over rebasen >

bottom of page